Nieuws

Jaren

Leergang Onderwijsmaker goed ontvangen bij MBO Utrecht

Naam afbeelding

17 december 2013

Op 17 oktober 2013 kwamen docenten, beleidsmedewerkers en teammanagers van MBO Utrecht bij elkaar voor de Leergang Onderwijsmaker die georganiseerd is met CINOP Advies. Deze in-company leergang bestaat uit zes dagen en staat in het teken van het implementeren van Focus op Vakmanschap (FoV).

Vanuit ieder onderwijsteam worden docenten geschoold als herontwerper om het herontwerpproces binnen hun opleidingen vorm te geven (intensiveren en vernieuwen) in het kader van de aangescherpte eisen rond de onderwijsuren.

Pittig
“De eerste dag was pittig. Het was een vol programma en een vol lokaal. Het was voor de docenten en managers even zoeken binnen welke kaders van MBO Utrecht deze leergang valt. Welke ontwikkelopdrachten hebben de docenten ten aanzien van het herontwerpen van de opleidingen en welke rol gaan zij in hun team vervullen? ''Daar hebben we eerst aandacht aan besteed, zodat we in de volgende dagen meer de diepte in kunnen gaan. Daarna konden we volop aan de slag,” zegt hoofdtrainer Linda Medendorp van CINOP Advies.
 
Inspireren
“De leergang Onderwijsmaker is bedoeld om onderwijsmakers te informeren over Focus op Vakmanschap (FoV) en de diverse onderwijsontwikkelingen die momenteel spelen. Door een mix van gastsprekers en opdrachten willen we hen inspireren, motiveren, creatief laten nadenken en handvatten geven om FoV in hun eigen opleiding te verankeren. Voor de eerste dag waren twee ervaren gastsprekers uitgenodigd: Coen Free van het Koning Willem I College en de veranderkundige Joop Swieringa. Doel is het herijken van het curriculum (= leerplan) van alle opleidingen. De ideeën van de onderwijsmakers leveren straks in het kader van Focus op Vakmanschap een beter onderwijs op,” aldus Linda Medendorp. 

Deadline
“We hebben aan het begin van deze eerste leergang een oproep aan de onderwijsmakers gedaan om goed na te denken wat ze zelf hieruit willen halen, onder het credo leren met impact voor jezelf én de organisatie. Daarbij sluiten we zoveel mogelijk aan bij de interne ontwikkelopdracht die MBO Utrecht afgelopen week heeft verstrekt. Daarin staat het herontwerpen van het curriculum voor eind februari 2014 centraal, ” voegt trainer Sandra Beugel hieraan toe. 

Maatwerk
“Uiteindelijk gaat het erom dat we in de nabije toekomst onderwijs geven dat meer is toegespitst op de student. Nu blijkt in de praktijk dat door regelgeving en organisatorische redenen maatwerk niet altijd eenvoudig te realiseren is. MBO Utrecht heeft het actieplan van OCW vertaalt in een startplan met doelen en activiteiten. Als we Focus op Vakmanschap goed invoeren en een omslag in het huidige onderwijsmodel bereiken, dan leidt dat tot mooie veranderingen. Dit is dé kans om de huidige situatie weer onder de loep te leggen en onderwijsvernieuwing in te voeren. Daarbij doen we dan naar alle waarschijnlijkheid meer recht aan de wensen en behoeften van individuele studenten,” aldus Niels Jonker, studiecoördinator bij de Herman Brood Academie. 

Samenhang
“Deze leergang symboliseert alle losse elementen waar we de komende tijd in het kader van Focus op Vakmanschap mee geconfronteerd worden. Ik verwacht dat deze leergang een samenhang brengt tot één solide curriculum. Maar ik hoop ook dat wij voldoende ingrediënten krijgen om het Projectplan verder vorm te geven. Op grond hiervan kunnen we in het team onze doelen en activiteiten concreet uitwerken.
Daarnaast verwacht ik dat ik voldoende munitie krijg die ik straks kan gebruiken bij de Projectgroep Onderwijs Ontwikkelgroep. Het mooiste zou zijn als we samen een moderne, hybride leeromgeving kunnen creëren waarin de praktijk en theorie samenkomt. Het allerbelangrijkste is dat dit gebaseerd is op de wensen en dromen vanuit diezelfde praktijk,” zegt Judith Mekers, docent Verpleegkunde bij de Utrechtse en de Gooise Zorgacademie.
Zoeken

Meer over dit onderwerp

Contactpersoon

 Sandra Beugel
Sandra Beugel
Managing consultant
06-51347470
 Linda Medendorp
Linda Medendorp
Senior consultant
06-10015885

Socialize met CINOP