Nieuws

Jaren

Laaggeletterdheid: voorkomen en bestrijden

Naam afbeelding

20 mei 2018

Laaggeletterdheid staat vaak niet op zichzelf. Kinderen van taalzwakke ouders hebben een hogere kans om zelf ook laaggeletterd te worden. Hierdoor wordt laaggeletterdheid van generatie op generatie doorgegeven. Het is belangrijk om deze cyclus te doorbreken. Dat kan door laaggeletterdheid bij ouders en kinderen tegelijkertijd aan te pakkenHet bereiken van de laaggeletterde doelgroep stond centraal tijdens de Landelijke kennisdag Laaggeletterdheid die plaatsvond op 17 mei 2018 te Utrecht.

Landelijke kennisdag

De laaggeletterde doelgroep is moeilijk te bereiken doordat er een taboe rust op het onderwerp, wat schaamte in de hand werkt. Deze mensen blijven dan ook vaak onder de radar. Een van de manieren om hen te bereiken is via hun kinderen. Zij komen immers wel met hun kinderen naar het consultatiebureau, op school en zelfs in de Bibliotheek.

De Kennisdag draaide om de aanpak van laaggeletterdheid bij ouders en kinderen. De deelnemers werden geïnspireerd en kregen concrete aanknopingspunten voor de eigen praktijk aangereikt. De dag werd georganiseerd door de KB | Nationale Bibliotheek, Kunst van Lezen en de SPN

Christine Clement van CINOP gaf een plenaire lezing over intergenerationeel leren, Family learning en Family literacy. Zij informeerde het publiek over deze familie- en gezinsaanpak en de aanpak waarbij verschillende generaties van elkaar leren. Zij gaf ook goede projectvoorbeelden uit binnen en buitenland.

Meer informatie

Wilt u meer over dit onderwerp weten of wilt u een dergelijk project opzetten? Neem dan contact op met Christine Clement, CClement@cinop.nl


Zoeken

Socialize met CINOP