Nieuws

Jaren

Eerste stap nieuw burgerschapsonderwijs gezet

Naam afbeelding

12 november 2018

De eerste week BurgerschapLabs, in Den Haag, Zwolle, Eindhoven en Amsterdam, zit er op. Een diverse groep van mbo-studenten en docenten dacht samen na over hoe burgerschapsonderwijs beter en meer inspirerend kan. Kennismaken, naar elkaar luisteren, samen lachen, je inleven en dromen delen. Daar zijn we mee gestart. Door werkvormen als over de streep, speeddaten en Ja en..? (over weerstand en meegaandheid) leerden de deelnemers elkaar stapje voor stapje beter kennen. Naast verhalen en ervaringen over burgerschapsonderwijs uitwisselen waren alle deelnemers vol ideeën over hoe het wél zou moeten.Doordat docenten en studenten samenwerken aan hét nieuwe burgerschap (of hoe het anders zou kunnen heten?) gaat het over thema’s en werkvormen die ook echt werken en relevant zijn. Door elkaar te bevragen over het thema burgerschap en burgerschapsonderwijs zijn veel verschillende perspectieven tussen docenten en studenten uitgewisseld.

Quote van student over het huidige burgerschapsonderwijs:
"Ik wil niet als een kleuter behandeld worden. Ik wil een docent die me uitdaagt om na te denken over veranderingen in de maatschappij en hoe ik daar in mijn eigen omgeving mee om kan gaan."

Van eigen keuze voor de student tot rol van de docent
Door verschillende creatieve werkvormen maakten de deelnemers hun ideeën over burgerschap en het onderwijs concreet en scherp. Zo zijn we tot een grote diversiteit aan thema’s gekomen, die in de volgende labs zullen worden uitgewerkt tot concrete voorstellen.. Denk aan zaken als: projecten buiten de school ontwikkelen, activerende lessen in school, eigen keuze van studenten meenemen en de rol en functie van de burgerschapsdocent. De komende maanden zullen jullie van alle studenten en docenten van de labs zeker gaan horen. In februari worden de voorstellen gepubliceerd en aangeboden aan de Minister van Onderwijs. Op naar mooie voorstellen voor alle mbo-scholen, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de MBO Raad, om het burgerschapsonderwijs te innoveren!

Bron: ecbo

Zoeken

Contactpersoon

 Sara van Kesteren
Sara van Kesteren
Consultant
06-10232068

Socialize met CINOP