Netwerkbijeenkomst en onderzoeksresultaten ‘(samen)werken aan onderwijskwaliteit’

Bijeenkomst

01 juli 2019

Locatie: CINOP te ‘s Hertogenbosch (op loopafstand van het Centraal Station)

Hoe zorg je er als leidinggevende voor dat teams (samen)werken aan onderwijskwaliteit en flexibel en wendbaar zijn? Kom naar de speciale netwerkwerkbijeenkomst op 1 juli 2019, leer van recente onderzoeksresultaten en ontdek de CINOP diamantaanpak voor leidinggevenden. Deze aanpak heeft CINOP ontwikkeld vanuit onze ervaring met onderzoeks- en advieswerk in mbo-scholen.

Inzichten uit onderzoek en praktijk

In een speciale netwerkbijeenkomst op 1 juli 2019 presenteert Patricia Brouwer, onderzoeker bij ecbo (onderdeel van CINOP) de inzichten uit haar net afgeronde vierjarige onderzoek ‘samenwerken aan onderwijskwaliteit’. Aansluitend ga je met onze ervaren consultants en collega leidinggevenden de inzichten vertalen naar een mogelijke aanpak voor het versterken van het (samen)werken in jouw teams.

Onderwijsteams zijn de spil in het leveren van kwalitatief goed onderwijs aan mbo-studenten. Het team is verantwoordelijk voor de uitvoering van het onderwijs én voor de organisatie en verbetering ervan. Niet ieder teamlid hoeft alles te kunnen. Door samen te werken kunnen teams een totale opleiding neerzetten en de kwaliteit ervan verbeteren. Samen kunnen zij inspelen op veranderingen in de samenleving, zoals dalende studentenaantallen en veranderende beroepen. In deze netwerkbijeenkomst staan we stil bij wat teams daarvoor nodig hebben en hoe teams hierin geprofessionaliseerd kunnen worden.

Zes belangrijke factoren voor onderwijskwaliteit

Uit ecbo-onderzoek dat binnenkort verschijnt blijkt dat, hoewel de organisatiestructuur in de mbo-scholen in de afgelopen jaren is veranderd, dit niet betekent dat de cultuur en processen in de organisatie automatisch mee zijn veranderd. Voor het goed laten (samen)werken van onderwijsteams zijn zes factoren van belang:

  • het leiderschapsklimaat
  • de ondersteunende afdelingen
  • de organisatorische condities en/of teamprocessen
  • de samenwerkingscondities
  • de kwaliteit van de samenwerking en de teameffectiviteit
  • én de onderwijspraktijk

In de bijeenkomsten lichten we deze factoren toe en bespreken we hoe deze te vertalen naar een aanpak voor de teams jouw school.

Tijdstip en locatie

Ben je leidinggevende van minimaal twee onderwijsteams? Meld je dan vooral aan en leer van onderzoek en praktijk. De bijeenkomst vindt plaats op maandag 1 juli 2019 van 13.00 uur tot 16.30 uur bij CINOP in ‘s Hertogenbosch (op loopafstand van het Centraal Station).

Deelname is gratis. Er is plaats voor maximaal 50 deelnemers dus meld je snel aan.

Meer informatie