Flexibel onderwijs: herkenbare uitdagingen bij Nederlandse onderwijsinstellingen

Flexibel onderwijs uitdagingen voor onderwijsinstellingen

14 mei 2019

Hoe zorgen we dat iedereen in de organisatie hetzelfde verstaat onder flexibel onderwijs? Hoe kom je tot een gedragen visie en doel op dit onderwerp? En hoe kunnen we voldoen aan de regels als we ons onderwijs meer flexibel maken? Deze vragen kwamen de afgelopen maanden vaak terug in de gesprekken over het rapport Spiegel op Flexibel Onderwijs. Bijna vijftig gesprekken hebben de CINOP-adviseurs gevoerd bij onderwijsinstellingen om hun resultaten te vergelijken met de landelijke uitkomsten en daarvan te leren.

Goede praktijkvoorbeelden

In veel gesprekken is het verzoek geuit om te leren van organisaties die al verder zijn met het flexibiliseren van hun onderwijs. Daarom werkt CINOP aan een bundel met flex-praktijken die in het najaar van 2019 verschijnt. De bundel wordt opgesteld samen met zeven onderwijsinstellingen en bevat concrete praktijkvoorbeelden van flexibel onderwijs. Als je hierin bent geïnteresseerd, schrijf je dan in via onderstaande link om op de hoogte te worden gehouden. We laten je dan weten zodra de publicatie beschikbaar is.

Uitdagingen flexibel onderwijs

De Spiegel op Flexibel Onderwijs is het resultaat van een peiling onder bestuurders en directieleden van mbo-, hbo- en wo-onderwijsinstellingen. Adviseurs van CINOP hebben met een groot aantal deelnemers gesproken over de resultaten en wat deze betekenen voor hun onderwijsinstelling. De uitdagingen die zij benoemen zijn vaak vergelijkbaar.

Bij het flexibiliseren van onderwijs blijkt het ontwikkelen van een gezamenlijke taal en gezamenlijk begrip over dit thema een uitdaging. Daarnaast is vaak ook nog onduidelijk waar de onderwijsinstelling nu staat en waar deze naar toe wil. Ook het veranderkundige aspect is een belangrijk vraagstuk. Hoe krijgen we onze medewerkers mee? De regels (zowel extern als intern) en de systemen kunnen ook een barrière zijn.

Je eigen onderwijsinstelling vergelijken?

Het is nog mogelijk om mee te doen aan de online peiling. Als deelnemer krijg je direct inzage in de resultaten en die van andere organisaties. Mocht je het interessant vinden dan kan een CINOP-adviseur (geheel vrijblijvend) de resultaten van je onderwijsinstelling met je analyseren.

Download Rapport Spiegel op Flexibel onderwijs

Het onderzoek is een mooie reflectie van de landelijke ambitie van bestuur en directie van onderwijsinstellingen op het gebied van flexibel onderwijs, en de voordelen en barrières die ze hierbij verwachten. Ben je benieuwd naar de uitkomsten?